ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Από το 15ο στο 16ο Συνέδριο Νέων Αγροτών
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 18 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Από το 15ο στο 16ο Συνέδριο Νέων Αγροτών Εκτύπωση E-mail
16 09 2008

Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στους στόχους του το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών από 12-14 Σεπ 08 στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ του Δήμου Αθηναίων. Οι 233 δηλώσαντες παρουσία (οι 42 των μέσων μαζικής ενημέρωσης) είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις σκέψεις της πολιτικής ηγεσίας για τις δυνατότητες στην μετά το 2013 εποχή.

Ομιλία στο Συνέδριο έκανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης, ενώ παρέστησαν οι Γραμματείς του ΥΑΑ&Τ κ.κ. Χ.Αυγουλάς, Δ.Παπαγιαννίδης και Γ.Σκιαδάς, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ βουλευτής κα Τόνια Αντωνίου, οι ευρωβουλευτές κ.κ. Γιάννης Γκλαβάκης, Κατερίνα Μπατζελή, Δημήτρης Παπαδημούλης, Γεώργιος Γεωργίου, η τ. ευρωβουλευτής Διαμάντω Μανωλάκου, οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας δρ. Ξ.Βεργίνης, του ΚΚΕ κ. Γ.Γκικόπουλος, του ΣΥΝ κα Ε.Κατσινοπούλου, ο πρόεδρος της ΝΑ Αθηνών κ. Γ.Φελώνης, εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής κ. Φ.Φυτσιλής, ο αντινομάρχης Λάρισας κ. Κ.Σπανούλης, καθώς και εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ (Μ.Βαμβουλάκης) και της ΓΕΣΑΣΕ (Ν.Λάπας).

Το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών χαιρέτησαν με γραπτούς χαιρετισμούς ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κώστας Καραμανλής, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Π.Δούκας, ο υφυπουργός Εθνικής ¶μυνας κ. Ι.Πλακιωτάκης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σ.Καλαφάτηςο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ.Καρατζαφέρης, ο βουλευτής Ν.Κιλκίς κ. Σ.Τσιτουρίδης, οι βουλευτές Καρδίτσας κ. Γ.Αναγνωστόπουλος & κ. Κ.Τσιάρας, οι βουλευτές Θεσ/νίκης κ. Γ.Ορφανός & κ. Α.Τζιτζικώστας, οι βουλευτές Ν.Ηρακλείου κ.κ. Κ.Μπαντουβάς, Ι.Σκουλάς & Ε.Αυγενάκης, ο βουλευτής Ν.Μεσσηνίας κ. Δ.Σαμπαζιώτης, οι βουλευτές Ν.Φθιώτιδας κ.κ. Χ.Σταϊκούρας και Η.Καλλιώρας, ο βουλευτής Ν.Καστοριάς κ. Φ.Πετσάλνικος, ο βουλευτής Ν.Ροδόπης κ. Γ.Πεταλωτής, η βουλευτής Ευβοίας κα Κ.Περλεπέ-Σηφουνάκη, η βουλευτής ΒΆ Αθηνών κα Α.Παπακώστα-Σιδηροπούλου, οι βουλευτές Ν.Σερρών κ.κ. Θ.Λεονταρίδης & Σ.Κουτμερίδης, οι Νομάρχες Φλώρινας κ. Γ.Βοσκόπουλος, Λέσβου κ. Π.Βογιατζής, Σερρών κ. Σ.Φωτιάδης, Λάρισας κ. Λ.Κατσαρός και Ηρακλείου κα Ε.Σχοιναράκη-Ηλιάκη, καθώς και ο πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ κ. Α.Σωτηρόπουλος.

Επίσης, το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών χαιρέτισαν η Υπουργός κα Φάνη Πετραλιά-Πάλλη, οι βουλευτές κ. Γ.Λιάνης, κ. Ε.Κουτμερίδης & κα Μ-Ε.Ξενογιαννακοπούλου, και ο Νομάρχης Λασιθίου κ. Α.Στρατάκης.

Στο αντιπροσωπευτικό 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών έδωσαν το «παρών» Νέοι Αγρότες από 30 περιοχές της Ελλάδας (από τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αττικής, Αχαΐας, Βοιωτίας, Δράμας, Έβρου, Εβοίας, Ευρυτανίας, Ηλείας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κεφαλονιάς, Κοζάνης, Κομοτηνής, Κορίνθου, Λακωνίας, Λάρισας, Λασιθίου, Λέσβου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας,  και Χίου).

Με τη συμβολή των ομιλητών οι Νέοι Αγρότες κατέληξαν στις θέσεις και προτεραιότητές τους για τη μετά το 2013 εποχή. Ανάμεσα στους εισηγητές, ήταν οι κ. Π.Κυριακόπουλος (ΕΝΑ Λακωνίας), ο κ. Ι.Μπούρας (ΜΙΝΕΡΒΑ), ο κ. Α.Πολυτάκης (Τράπεζα Πειραιώς), ο κ. Παναγιώτης Χατζής (Αγροφλόρα ΑΕ), ο κ. Π.Κολύρης (Vakakis International), ο κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος (πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ), ο κ. Δημήτρης Μελάς (πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ), ο κ. Α.Χανιώτης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), ο κ. Ο.Γαβρανίδης (ΣΒΙΒΕ), ο καθ. Π.Μαγιάτης (Πανεπιστήμιο Αθηνών), ο κ. Α.Σκούρας (Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων), ο κ. Π.Καμινάρης (Δ.Συμ. AGROCERT) και ο κ. Δ.Μιχαηλίδης (ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ).

Ανάμεσα στα συμπεράσματα-θέσεις των συνέδρων νέων αγροτών, επισημάνθηκαν:

· Οι νέοι αγρότες υποστηρίζουμε την αναζωογόνηση του τοπικού κοινωνικού ιστού και την περιφερειοποίηση των οικονομιών.

· Η πολυπλοκότητα του αγροτικού επαγγέλματος, επιβάλλει για τον καλύτερο συντονισμό και την μεγιστοποίηση του επαγγέλματος τη δημιουργία αγροτικών επιμελητηρίων ή τη δημιουργία αγροτικού χώρου στα ήδη υπάρχοντα επιμελητήρια.

· Η εξασφάλιση της ενδυνάμωσης του κοινωνικού ιστού στην περιφέρεια, επιβάλλει την οικονομική ανεξαρτησία της γυναίκας της υπαίθρου και την υποστήριξη του ρόλου της αγρότισσας, ώστε να επιτευχθεί η καταξίωση της προσωπικότητάς της.

· Η υποστήριξη του αγροτικού τομέα να αποτελεί τον κύριο αποδέκτη της οικονομικής ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

· Τα κίνητρα και οι ενισχύσεις για την ανάπτυξη της υπαίθρου να απευθύνονται στους πιστοποιημένους επαγγελματίες αγρότες (συγκριτικό πλεονέκτημα).

· Οι Νέοι Αγρότες επισημαίνουμε ότι το έδαφος και το νερό αποτελούν τους κύριους συντελεστές της παραγωγικής μας διαδικασίας. Προτείνουμε μικρά «σχέδια βελτίωσης» (π.χ. στάγδην άρδευση) να ισχύσουν και για τη φυτική παραγωγή με εξειδίκευση σε θέματα διαχείρισης, εξοικονόμησης και εμπλουτισμού των υδάτινων πόρων.

· Υποστηρίζουμε την ενιαία εκπροσώπηση, συνεργασία και δυνατότητα σύνδεσης των Νέων Αγροτών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

· Η κατΆ αναλογία ή με επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) κάλυψη των δραστηριοτήτων των Νέων Αγροτών, ιδιαίτερα για τα πρώτα 10 χρόνια της νέας επιχειρηματικής δράσης. Θα μπορούσε να προβλεφθεί και απαλλαγή ΦΠΑ ή ακόμη και ειδική ασφαλιστική ρύθμιση.

· Η ισόρροπη ανάπτυξη επιβάλλει ανισομερή κατανομή πόρων. Πρέπει να μεταφερθούν πόροι προς την ύπαιθρο, για την προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος. Οι Νέοι Αγρότες είναι εξΆ επαγγέλματος φροντιστές του φυσικού περιβάλλοντος του πλανήτη μας.

· Η άσκηση του επαγγέλματος του αγρότη επιβάλλει ελάχιστο επίπεδο πιστοποιημένων γνώσεων και ικανοτήτων (πτυχίο αγρότη). Οι κάτοχοι της πιστοποίησης θα απολαμβάνουν των κινήτρων προώθησης του αγροτικού τομέα.

· Ο πρωτογενής τομέας στην ελληνική πραγματικότητα κατΆ εκτίμηση συμβάλλει στο 25% του ΑΕΠ της Ελλάδας. Οι Νέοι Αγρότες απαιτούμε την ανάλογη υποστήριξη υποδομών και επιστροφή εισφορών στον πρωτογενή τομέα.

· Οι επαγγελματίες αγρότες, πρέπει να βρουν διέξοδο προς την αγορά, συμμετέχοντας στη μεταποίηση (πρώτη και δεύτερη) και εμπορία των προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα, με δικές τους ομαδικές δομές, χωρίς να χάνουν την ιδιότητά τους.

· Η ασφαλιστική κάλυψη των αγροτών να καλύπτει όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες των αγροτών μέσω του ίδιου ασφαλιστικού τομέα (ΟΓΑ). Οι επαγγελματικές αγροτικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν τόσο τις εισροές όσο και την καλλιέργεια και την εκτροφή, καθώς και πρώτη μεταποίηση, δεύτερη μεταποίηση, διακίνηση και εμπορία.

· Η πολιτική γης να εξασφαλίσει τη βάση άσκησης του αγροτικού επαγγέλματος, που είναι επαρκείς καλλιεργήσιμες γαίες (να μην υπάρχει αλλαγή χρήσης γης, να ενισχυθεί το ειδικό φορολογικό καθεστώς για αγρότες, αποφυγή διαδικασιών real estate). Η γη, ως βασικός συντελεστής του αγροτικού επαγγέλματος, να μην υπόκειται σε ειδικές φορολογήσεις (ΤΑΠ).

· Το φορολογικό σύστημα να διευκολύνει τους νέους αγρότες με αντικειμενικότητα για να εξασφαλιστεί η επιχειρηματική ευελιξία. Απαιτείται μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

· Οι νέοι αγρότες επιθυμούμε στήριξη της επιχειρηματικότητάς μας με ομόλογα μέσα όπως γίνεται για όλους τους νέους επιχειρηματίες, όπως π.χ. μεταφορά τεχνογνωσίας (know how), στήριξη καινοτομίας, πιλοτικές καλλιέργειες, πειραματικοί αγροί, θερμοκοιτίδες εκτροφών και καλλιεργειών, εφαρμοσμένη έρευνα.

· Η εκπαιδευτική διαδικασία στους νέους αγρότες επιθυμούμε να περιλαμβάνει εκπαίδευση πάνω στο χώρο (on job training), διαδικασίες μαθητείας, επισκέψεις μελέτης (study visit) σε επιλεγμένες μονάδες, αγροτικά σχολεία και κέντρα επιμόρφωσης σε χώρους έντασης ροής πληροφοριών (π.χ. ΕΘΙΑΓΕ) με μεταφορά τεχνογνωσίας από ανάλογα κέντρα άλλων χωρών, με συμμετοχή μας στην καταγραφή των εκπαιδευτικών αναγκών και στην υλοποίηση των εκπαιδευτικών διαδικασιών.

· Η μεταφορά των κονδυλίων που διατίθενται στον πρώτο πυλώνα να συνεχίσουν να καλύπτουν θέματα αγροτικής ανάπτυξης με τελικούς αποδέκτες τους επαγγελματίες αγρότες.

· Οι νέοι αγρότες υποστηρίζουμε την δημιουργία τοπικών εφοδιαστικών αλυσίδων ώστε τα προϊόντα να φτάνουν με τον αμεσότερο δυνατό τρόπο στον καταναλωτή.

· Να καθιερωθεί η σύγχρονη εταιρική λειτουργία στον αγροτικό τομέα και να κινείται στα πλαίσια της συνεταιριστικής ιδέας.

Η αναδιάρθρωση του κράτους μέσω «Καποδίστρια» και άλλων δομών δεν πρέπει να αποστεώνει από ένα πλέγμα βασικών υπηρεσιών το χώρο της υπαίθρου. Η ποιότητα ζωής των κατοίκων της υπαίθρου δεν πρέπει να υπολείπεται του μέσου όρου της ποιότητας ζωής των αστικών κέντρων.

Το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών έγινε σε συνδιοργάνωση με την Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, τη Νομαρχία Αθηνών, την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και τον Δήμο Αθηναίων, με την υποστήριξη της ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ του Δήμου Αθηναίων, με τις Μεγάλες Χορηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, της Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ και της ΜΙΝΕΡΒΑ ΑΕ, καθώς και τις δωρεές των Αθηναϊκή Ζυθοποιΐα, YARA, HELEXPO, ΑγρΟραμα, Πετζετάκης, Farma Plant, Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αγροτικών Μηχανημάτων, Παύλος Κοντέλλης ΑΕΒΕ, Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων, Q-Ways, Επιμελητήριο Σερρών και ΑΓΡΕΚ, ενώ σημαντική ήταν η υποστήριξη της Υπερνομαρχίας Αθηνών-Πειραιά.

Ιδιαίτερα επισημαίνεται η πολύ μεγάλη παρουσία εκπροσώπων των μέσων μαζικής ενημέρωσης καθώς και η υποστήριξη των χορηγών επικοινωνίας με μεγάλο χορηγό την ΑΓΡΟΤΙΚΗ έκφραση καθώς και των περιφερειακών εντύπων ή ηλεκτρονικών μέσων ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ Κοζάνης, ΑΚΡΙΤΙΚΗ Φωνή Σερρών, Ηρακλειώτικα Νέα, Νέος Παρατηρητής ¶ρτας, ΑγροΝΕΑ, GoDrama, GreeceTV.gr, περιοδικό Ελαιόκοσμος, KAVALA Net, ΑΓΩΝΑΣ Κρήτης, radioBest Λακωνίας, Αγροτύπος και agronews.

Το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών αποφασίστηκε να γίνει στον Νομό Ηλείας με υπεύθυνη διοργάνωσης την Ένωση Νέων Αγροτών Ηλείας. Ο κ. Θ.Βασιλόπουλος (Πρόεδρος της ΕΝΑ Ηλείας) πήρε και θα φυλάσσει μέχρι το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών την «κουδούνα» έναρξης και λήξης των συνεδρίων των Νέων Αγροτών.

Η επόμενη μεγάλη διοργάνωση είναι το Συνέδριο στις 5 Φεβ 2009 με θέμα «Αγροτική Επιχειρηματικότητα» για το οποίο ήδη έχουν εξαγγελθεί προσυνεδριακές ημερίδες όπως στις 19/9/08 στο Λυγουριό Αργολίδας, στις 23/11/08, στις 28/11/08 στη Θεσσαλονίκη (Hyatt) και στις 19/12/08 στην Αθήνα (Hilton).

Τα γραφεία της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών είναι στην Χαλκοκονδύλη 36, 7ος όροφος, 2105246969, agrotesn@otenet.gr

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website