ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow "Συμμαχία" Ελλάδας-Ισπανίας για την προώθηση του επώνυμου ευρωπαϊκού βαμβακιού
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 8 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
"Συμμαχία" Ελλάδας-Ισπανίας για την προώθηση του επώνυμου ευρωπαϊκού βαμβακιού Εκτύπωση E-mail
05 03 2018

Το ευρωπαϊκό βαμβάκι θέλει να ενισχύσει την αξία του στην αγορά.

Παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύει μόνο το 1,5% της παγκόσμιας παραγωγής, οι παραγωγοί βαμβακιού στην Ελλάδα (που αντιπροσωπεύουν το 80% των ευρωπαϊκών ινών) και η Ισπανία είναι μεταξύ των πρώτων δέκα εξαγωγέων στον κόσμο. Μια θέση που υπερασπίζονται, λόγω της ποιότητας της ίνας και των μεθόδων παραγωγής, που συμβάλουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος και την αποδοτικότητα της καλλιέργειας. Ως εκ τούτου, η βιομηχανία υποστηρίζει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σήματος για την προώθηση των στοιχείων που διαφοροποιούν το ευρωπαϊκό βαμβάκι και να ενισχύσουν την εμπορική αξία του, όπως αναφέρθηκε στο Φόρουμ της ισπανικής Διεπαγγελματικής Βάμβακος στις 14 Φεβρουαρίου, που οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Cajasol Studies.

Ως κορυφαίος παραγωγός στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η ελληνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος υπερασπίστηκε τη σημασία της αρμονικής συνεργασίας και της ικανοποίησης των απαιτήσεων όλων των μερών, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης, Βασίλης Μάρκου. Παρά το γεγονός ότι σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπως η Ινδία (με περισσότερα από 11 εκατομμύρια εκτάρια), η Ευρώπη είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του παζλ, αυτή η καλλιέργεια δεν έχει μόνο μια εξέχουσα θέση στο διεθνές εμπόριο, αλλά είναι «εξαιρετικά σημαντική για την τοπική οικονομία», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εκκοκκιστών Ελλάδας, Αντώνιος Σιάρκος.

«Επί του παρόντος, η Ελλάδα εξάγει σχεδόν όλη την παραγωγή βαμβακιού. Στην πραγματικότητα, είναι το τρίτο πιο εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν. Ως εκ τούτου, είναι ένας οικονομικός πολλαπλασιαστής, που δημιουργεί ποιοτική απασχόληση και βιώσιμες πρακτικές», δήλωσε ο κ. Μάρκου. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στην Ανδαλουσία, σε μικρότερη κλίμακα, όπου παράγεται το 90% της ίνας βαμβακιού στην Ισπανία.

Η κύρια διαφορά με άλλες χώρες παραγωγής (εκτός Ε.Ε.) είναι η απουσία γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών. Η Ευρώπη απαγορεύει την παραγωγή ΓΤΟ, αν και δεν εμποδίζει την είσοδο αυτού του είδους καλλιεργειών. Ένα άλλο σημείο υπέρ του ευρωπαϊκού βαμβακιού είναι η μέθοδος συλλογής του, πλήρως μηχανοποιημένη, εξασφαλίζοντας έτσι τις συνθήκες εργασίας του εργαζομένου. Επιπλέον, η Κοινή Γεωργική Πολιτική υποχρεώνει τους αγρότες να εφαρμόζουν πρακτικές που σέβονται το περιβάλλον, εξασφαλίζοντας έτσι τη βιωσιμότητα αυτής της καλλιέργειας.

Με αυτά τα χαρτιά στο τραπέζι, Έλληνες και Ισπανοί παραγωγοί έχουν δεσμευτεί για τη δημιουργία ενός εμπορικού σήματος συλλογής βαμβακιού, το οποίο θα βοηθήσει «να ενισχυθεί η αξία» και να «προωθηθούν τα χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής προέλευσης ίνας» στη διεθνή αγορά, δήλωσε ο κ. Σιάρκος. Μετά από αρκετές συναντήσεις μεταξύ των δύο χωρών και τον καθορισμό του τύπου του σήματος ποιότητας, το επόμενο βήμα είναι να προσδιοριστούν όλες αυτές οι ιδιαιτερότητες σε ένα φάκελο και να καταχωρηθεί το σήμα στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

«Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές έχουν μεγαλύτερη επίγνωση της ποιότητας, ανησυχούν περισσότερο για τα περιβαλλοντικά ζητήματα» και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρώπη είναι «η δεύτερη καταναλωτική αγορά για τελικά υφάσματα», ανέφερε ο κ. Σιάρκος.

Ως εκ τούτου, πρέπει να εργαστούμε έτσι ώστε «το νέο σήμα να γίνει γνωστό και να το απαιτεί ο καταναλωτής», διότι μόνο έτσι θα φέρει μεγαλύτερη αξία στην πρώτη ύλη και «θα μπορούσε να ωφελήσει τους παραγωγούς», τόνισε ο κ. Σιάρκος.

Πηγή: elcorreoweb.es

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website