ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Τι είναι το Micronaire στο βαμβάκι, και γιατί αυτό έχει σημασία για την τιμή του;
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 10 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Τι είναι το Micronaire στο βαμβάκι, και γιατί αυτό έχει σημασία για την τιμή του; Εκτύπωση E-mail
18 03 2018

Τι είναι το Micronaire στο βαμβάκι, και γιατί αυτό έχει σημασία για την τιμή του;

Ένας από τους πιο “τεχνικούς όρους” που “μπαίνει στο παιχνίδι” με το βαμβάκι είναι το micronaire.

Ενώ αρκετοί επαγγελματίες αγρότες, έμποροι και γεωτεχνικοί είναι πιθανώς εξοικειωμένοι με το τι είναι το  micronaire, ο απλός βαμβακοπαραγωγός, (το πιο πιθανό) δεν είναι αρκετά εξοικειωμένος με αυτό.

Αλλά εάν είστε μαζί μας, στη μεγάλη, «ζεστή» και «ανοιχτή παρέα» του www.cotton-net.gr, τότε κατανοώντας τι είναι το micronaire, αυτό θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε μία από τις πιο σημαντικές ιδιότητες του βαμβακιού!

Τι είναι λοιπόν το Micronaire;

Το Micronaire (MIC) είναι μία μονάδα μέτρησης της ικανότητας διαπέρασης του αέρα μέσα από συμπιεσμένες ίνες βάμβακος. Συχνά χρησιμοποιείται ως ένδειξη λεπτότητας και ωριμότητας ινών.

Αλλά γιατί είναι αυτό σημαντικό;

Η λεπτότητα και η ωριμότητα των ινών είναι κρίσιμα χαρακτηριστικά για την επεξεργασία των ινών του βαμβακιού, καθώς και για την ποιότητα των ινών. Σύμφωνα με τον «Οδηγό των εξαγωγέων βάμβακος» του ITC, η μέτρηση του micronaire ενός βαμβακιού επηρεάζει:

· Τα neps (οι κόμβοι των μπερδεμένων ινών)

· Την απόδοση σε νήμα

· Την ποιότητα νήματος και υφασμάτων

· Τη βαφή και εμφάνιση του υφάσματος

Είναι σημαντικότατο το micronaire να μην είναι ούτε πολύ υψηλό, ούτε πολύ χαμηλό και ειδικά για την παραγωγή νήματος πρέπει να είναι "ακριβώς το σωστό". Αν δεν είναι, μπορείτε να προβλέψετε εκ των προτέρων πως η επεξεργασία θα είναι μια ταλαιπωρία, με πιθανότερη κατάληξη ένα ανομοιόμορφα βαμμένο νήμα.

Σημειώστε επίσης πως ο καθαρισμός δεν αλλάζει το micronaire των ινών.

Ποιο micronaire είναι "ακριβώς το σωστό";

Εδώ είναι μια παράθεση των μετρήσεων του micronaire, από τα πιο επιθυμητά έως τα λιγότερο επιθυμητά:

· micronaire μικρότερο από 3,9: χαρακτηρίζεται ως χαμηλό

· micronaire 3,9-4,2 : χαρακτηρίζεται ως άριστο

· micronaire 4,3-4,7: χαρακτηρίζεται ως αποδεκτό

· micronaire μεγαλύτερο από 4,7: χαρακτηρίζεται ως αυξημένο

Όταν το micronaire είναι υπερβολικά χαμηλό (πάρα πολύ λεπτή ίνα), το βαμβάκι είναι πιο επιρρεπές στο να μπλέκεται, πράγμα που σημαίνει πως θα χαθεί και πάρα πολύ ίνα.

Όταν το micronaire είναι πάρα πολύ υψηλό (πάρα πολύ παχύ), προκαλεί επίσης προβλήματα επειδή μια πιο χοντρή ίνα επηρεάζει αρνητικά τη διαδικασία νηματοποίησης, καθώς και τη συνολική ποιότητα του νήματος.

Τι συμβάλλει στη διαμόρφωση του micronaire;

Ενώ οι βαμβακοπαραγωγοί κάνουν συνετή και λελογισμένη διαχείριση της βαμβακοφυτείας τους, συχνά η φύση (μικροκλίμα, θερμοκρασίες κλπ) έχει «άλλη άποψη».

Συνήθως, εάν η καλλιεργητική περίοδος τελειώσει πολύ νωρίς, μπορεί να έχετε βαμβάκι με μικρότερο micronaire.

Για παράδειγμα, μία πρόωρη περίοδος χαμηλών θερμοκρασιών, προφανώς θα εμποδίσει την ανάπτυξη των ινών.

Από την άλλη πλευρά, οι υψηλότερες τιμές micronaire προέρχονται από άλλα «αίτια» πχ. Stress από περίοδο ξηρασίας, το Stress από το νερό ή οι υψηλότερες αποδόσεις.

Σε όλα αυτά τα σενάρια, τα φυτά υπερ-παράγουν υδατάνθρακες, που κάνουν τα κυτταρικά τοιχώματα των ινών παχύτερα.

Η πρόωρη αποφύλλωση, επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό micronaire στο βαμβάκι μας.

Η ανεπάρκεια καλίου μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό micronaire, ενώ υψηλό «φόρτωμα σε καρύδια», σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα καλίου, μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο γηρασμό της ίνας (μεγάλο micronaire).

Η απώλεια των κορυφαίων φύλλων οδηγεί σε αδυναμία ωρίμανσης των κορυφαίων καρυδιών (χαμηλό Micronaire).

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να δημιουργήσουν αυτή την κατάσταση είναι οι υψηλές συχνότητες εφαρμογής αζώτου/άρδευσης. Αυτές οι συνθήκες μπορούν να αυξήσουν το ρυθμό αύξησης, προκαλώντας αυξημένη σκίαση των χαμηλότερων φύλλων μειώνοντας έτσι την παροχή υδατανθράκων.

Οι ψυχρές συνθήκες, στο τέλος της περιόδου, προκαλούν συχνά συνθήκες δημιουργίας χαμηλού micronaire, καθώς οι καλλιέργειες θα έχουν ένα καλό «φορτίο καρυδιών», από τις αρχικώς ιδανικές συνθήκες, οι οποίες όταν μετατρέπονται σε δροσερό/κρύο/με νεφώσεις, οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή υδατανθράκων, μειώνοντας έτσι το δευτερογενές «γέμισμα» των «αργοπορημένων» καρυδιών…

Ο κίνδυνος παραγωγής βαμβακιού με χαμηλό micronaire, είναι σημαντικά αυξημένος στις «καθυστερημένες» καλλιέργειες….

Έτσι, είτε μιλάμε για πριν από μερικές δεκαετίες είτε για πριν από μερικά χρόνια, είτε για σήμερα, υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν προκλήσεις που οι βαμβακοπαραγωγοί θα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν...

Το κομβικό συμπέρασμα για το micronaire:

Εάν κάτι πρέπει να μάθατε, διαβάζοντας το παραπάνω άρθρο μας, θα πρέπει να είναι το εξής: Το micronaire είναι μια κρίσιμη παράμετρος για τον προσδιορισμό του πόσο εύκολα μπορούν να επεξεργαστούν οι ίνες του βαμβακιού και αποτελεί βασικό παράγοντα για τον προσδιορισμό της δυνητικής ποιότητας νήματος και της τιμής του βαμβακιού.

Κάθε «μπάλλα» εκκοκκισμένου βάμβακος, πωλείται συνοδευόμενη από τα χαρακτηριστικά της (και φυσικά και το micronaire της) τα οποία είναι γνωστά εκ των προτέρων συμφωνημένα στα συμβόλαια πώλησης εκκοκκισμένου βάμβακος, μεταξύ αγοραστών/πωλητών.

Για αυτό το λόγο αποκτά ιδιαίτερη σημασία και αξία η προσπάθεια της ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ, για την αξιολόγηση των σποροπαραγώμενων στην χώρα μας ποικιλιών (http://hca.org.gr/wp-content/uploads/2018/03/poikilies_2017-2018.pdf), συγκρίνοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, ώστε ο βαμβακοπαραγωγός να επιλέξει ποικοιλίες με εμπορεύσιμα χαρακτηριστικά, επιζητώντας πάντα το «σωστό» micronaire, που οδηγεί σε υψηλότερη τιμή συσπόρου…

Τώρα οι βαμβακοπαραγωγοί μας και θέλουν, και ξέρουν και μπορούν να δώσουν υπεραξία στο βιός τους!

 

Μπαντής Αθανάσιος / Γεωπόνος
athanasios_bantis@hotmail.com
6944-78.22.88

 

Τελευταία ενημέρωση: ( 18 03 2018 )
All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website