ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Οι επιπτώσεις της φετινής, χαμηλής, τιμής πώλησης του νωπού βαμβακοσπόρου στις τιμές των συσπόρων
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 9 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Οι επιπτώσεις της φετινής, χαμηλής, τιμής πώλησης του νωπού βαμβακοσπόρου στις τιμές των συσπόρων Εκτύπωση E-mail
08 10 2018

Οι επιπτώσεις της φετινής, χαμηλής, τιμής πώλησης του νωπού βαμβακοσπόρου στις τιμές των συσπόρων

Το έχουμε πει αρκετές φορές πως φέτος το χρηματιστήριο βάμβακος, κινείται σε υψηλότερα από πέρυσι επίπεδα, αλλά δυστυχώς άλλοι αστάθμητοι και απρόβλεπτοι παράγοντες («πόλεμος» ΗΠΑ/ΚΊΝΑΣ, κατάσταση στην Τουρκία κ.α.) «δεν μας κάνουν το χατίρι»!

Πολλές φορές αναφερθήκαμε πως οι βαμβακοπαραγωγοί μας για να ωφεληθούν τα μέγιστα θα πρέπει (πέραν των άλλων π.χ. επιλογή ποικιλίας καλού γενετικού υλικού, με καλή απόδοση σε ίνα, καλό μικρονέρ, και καλό χρώμα και ομοιομορφία ίνας κλπ) να μεριμνήσουν για τη συγκομιδή της σοδειάς τους με picker μηχανές (και όχι stripper) και με χαμηλή υγρασία (ενδεικτικά διαβάστε εδώ).

Επίσης αρκετές φορές, αναφερθήκαμε στην φετινή χαμηλή τιμής της βάσης (πριμ) που καρπώνεται το Ελληνικό εκκοκκισμένο βαμβάκι (ενδεικτικά διαβάστε εδώ) και για τις χαμηλές τιμές πώλησης του νωπού βαμβακόσπορου από τα εκκοκκιστήρια (ενδεικτικά διαβάστε εδώ κι εδώ).

Μετά από τα δημοσιεύματά μας για τις φετινές χαμηλές τιμές πώλησης του νωπού βαμβακόσπορου, πάμπολλα ήταν τα ερωτήματα που δεχτήκαμε τηλεφωνικώς και στο email μας του τύπου «πως ρε Θανάση επηρεάζει εμένα και το βαμβάκι μου ο βαμβακόσπορος που πουλάνε τα εκκοκκιστήρια;», ή του στυλ «και τι με νοιάζει εμένα πόσο πουλάνε το βαμβακόσπορο, εγώ μπαμπάκι πουλάω»…

Καταρχάς να υπενθυμίσουμε στους χιλιάδες αναγνώστες μας δύο, τρία γνωστά, αλλά προφανώς ξεχασμένα, «ξεροκέφαλα» δεδομένα.

Κι αναφέρομαι πάντα σε «ξεροκέφαλα» δεδομένα, νούμερα, καταστάσεις … γιατί δεν αλλάζουν ότι κι αν πω εγώ, εσύ, ο Γιάννης ο Κώστας κλπ.

Έτσι όλοι γνωρίζουμε, πως η περιεκτικότητα του συσπόρου σε βαμβακόσπορο είναι 50% (περίπου) για τους παρακάτω υπολογισμούς.

Η περσινές (2017) τιμές πώλησης του νωπού βαμβακόσπορου (δηλαδή μετά την εκκόκκιση, όπως βγαίνει από το εκκοκκιστήριο) κυμάνθηκαν από 210-220 ευρώ ο τόνος.

Φέτος (2018) οι τιμές πώλησης του νωπού βαμβακόσπορου είναι 140-150 ευρώ ο τόνος.

Δηλαδή φέτος για κάθε τόνο βαμβακόσπορου, εισπράττονται 60 με 80 ευρώ ανά τόνο λιγότερα σε σχέση με πέρυσι (πέραν των περσινών αποθεμάτων που ενώ έχουν κοστολογηθεί με τις περσινές τιμές θα πουληθούν με τις φετινές, δημιουργώντας πιεστικές συνθήκες και καταστάσεις).

Άρα, η φετινή, και μειωμένη, τιμή πώλησης του νωπού βαμβακόσπορου, επιδρά στο υψηλότερο κοστολόγιο του εκκοκκισμένου βάμβακος κατά 3 με 4 λεπτά ανά κιλό συσπόρου βάμβακος, στερώντας από τους Έλληνες βαμβακοαπραγωγούς ένα ακόμα ποσό (3 με 4 λεπτά ανά κιλό συσπόρου βάμβακος), που θα συμπλήρωνε τις φετινές (μέχρι στιγμής) καλύτερες αποδόσεις.

Ανακεφαλαιώνοντας:

* Το χρηματιστήριο πάει φέτος καλύτερα από πέρυσι

* το γενετικό υλικό που σπάρθηκε φέτος είναι καλύτερο από πέρυσι, και του χρόνου θα είναι καλύτερο από φέτος

* προσοχή στη συλλογή του βαμβακιού (όχι stripper, συγκομιδή με χαμηλή υγρασία) – όχι υγρά βαμβάκια, όχι «ταλαιπωρημένα» βαμβάκια

* οι τιμές του βαμβακόσπορου δε μας βοηθούν φέτος

Παρακολουθούμε με ψυχραιμία και σοβαρότητα!

 

Μπαντής Αθανάσιος

 

www.cotton-net.gr

Τελευταία ενημέρωση: ( 08 10 2018 )
All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website