ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow 1ο ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤO ΒΑΜΒΑΚΙ ΤΗΣ Π.Ε. ΣΕΡΡΩΝ
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 14 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
1ο ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤO ΒΑΜΒΑΚΙ ΤΗΣ Π.Ε. ΣΕΡΡΩΝ Εκτύπωση E-mail
24 06 2020

1ο ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

ΤΗΣ Π.Ε. ΣΕΡΡΩΝ

 

1. ΣΤΟΧΟΙ

 Στόχοι του Δελτίου είναι η έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών για την εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας και η καθοδήγησή τους για αποτελεσματική φυτοπροστασία των βαμβακοφυτειών τους.

 

2. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΣΠΟΡΑ, ΦΥΤΡΩΜΑ, ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

 

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν μπορέσαμε, στην έναρξη της φετινής καλλιεργητικής περιόδου, να πραγματοποιήσουμε τον συνηθισμένο κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων - ομιλιών, για την καλλιέργεια του βαμβακιού.

            Μέσα στον Απρίλιο εκδώσαμε και αναρτήσαμε, στην ιστοσελίδα της Π.Ε. Σερρών, τις βασικές οδηγίες μας για την βαμβακοκαλλιέργεια. Λόγω αδυναμίας επαφών των γεωπόνων μας με τους παραγωγούς εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοιού, απευθυνθήκαμε σε όλους τους συλλογικούς φορείς (Δήμους, Τ.Ο.Ε.Β, Συν/σμούς), να συνδράμουν, προκειμένου οι βαμβακοπαραγωγοί να λάβουν γνώση των οδηγιών μας,. Συγχρόνως, χρησιμοποιήσαμε νωρίτερα και συχνότερα (στη συνέχεια), την επικοινωνία μέσω γραπτών μηνυμάτων SMS.      

            Εξ αιτίας των πολλών βροχών στους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2019, τα οργώματα των βαμβακοχώραφων έγιναν στο πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου του 2020. Η ανομβρία αυτού του μήνα συνεχίστηκε μέχρι τις 4 Μαρτίου, οπότε και έπεσε η πρώτη καλή βροχή. Ξαναέβρεξε καλά στις 8 και 9 Μαρτίου και ακολούθησαν και άλλες βροχές μέχρι τα τέλη του μήνα και το πρώτο πενθήμερο του Απριλίου. Τα χωράφια στέγνωσαν περί τα μέσα Απριλίου, έγιναν σωστά οι τελικές κατεργασίες του εδάφους και δημιουργήθηκε καλή σποροκλίνη.

            Η σπορά ξεκίνησε στις 23 Απριλίου, του Αγίου Γεωργίου, εντάθηκε τις επόμενες μέρες και ολοκληρώθηκε ως τις 5 Μαΐου. Στη βάλτα Μυρκίνου-Μεσολακκιάς, που είχε πλημμυρίσει το Σ/Κ 4-5 Απριλίου, ολοκληρώθηκε η σπορά 2-3  μέρες αργότερα. Στις 29 Απριλίου, που το βράδυ έβρεξε και διακόπηκε σε κάποιες περιοχές η σπορά, είχε ήδη σπαρεί το 60% της έκτασης.

Η σπορά, όπως προαναφέρθηκε,  έγινε σε καλή σποροκλίνη και καλές καιρικές συνθήκες. Οι κατηγορηματικές μετεωρολογικές προβλέψεις για απουσία βροχών, ώθησε τους βαμβακοπαραγωγούς να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση, από τις 5 Μαΐου, τα ποτίσματα φυτρώματος. Από τα μέσα Μαΐου, με τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν, αρκετοί παραγωγοί (30% περίπου), προχώρησαν και σε δεύτερο πότισμα φυτρώματος.

Οι καλές θερμοκρασίες και τα χωρίς καθυστέρηση ποτίσματα φυτρώματος, οδήγησαν σε καλά φυτρώματα που ξεκίνησαν από τις πρώτες μέρες του Μαΐου και ολοκληρώθηκαν ως τα μέσα του μήνα, περίπου.

Από τις 18-20 Μαΐου, άρχισαν και τα μηχανικά σκαλίσματα, που διακόπηκαν από την σοβαρή βροχόπτωση(44mm) που έπεσε σε όλο το νομό στις 21 Μαΐου. Για τις επόμενες μέρες προβλέπονταν συνεχείς, ισχυρές βροχοπτώσεις. Ευτυχώς δεν επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις για το ύψος των βροχών – σημειώθηκαν ασθενείς βροχοπτώσεις που σταμάτησαν στις 2 Ιουνίου.

            Αυτές οι καιρικές συνθήκες (βροχές σε συνδυασμό με κάμψη των θερμοκρασιών), δημιούργησαν ανησυχία για εκδήλωση σηψιρρριζιών. Εκδώσαμε το φυλλάδιο με οδηγίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Πολλοί παραγωγοί εφάρμοσαν στα χωράφια τους διεγέρτες ριζοβολίας μαζί με διαφυλλικό λίπασμα, ενώ, μόλις το επέτρεψαν τα χωράφια τους (από τις αρχές Ιουνίου), όλοι, σχεδόν, οι παραγωγοί άρχισαν εντατικά τα μηχανικά σκαλίσματα.

Τελικά οι σηψιρριζίες δεν εξελίχθηκαν σε πολύ σοβαρό πρόβλημα και οι επανασπορές κινήθηκαν στα φυσιολογικά επίπεδα του 5% της έκτασης.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αρκετών βαμβακοχώραφων φέτος, είναι η αυξημένη παρουσία ζιζανίων. Η έλλειψη των μετασπαρτικών ζιζανιοκτόνων και η δυσκολία εξεύρεσης εργατικών χεριών, εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Αυτές τις μέρες  τερματίζεται το γνωστό άχαρο διάστημα που συνοδεύει την εκκίνηση της  βαμβακοκαλλιέργειας (φύτρωμα και δύσκολη πρώτη ανάπτυξη), με τα βαμβακοχώραφα να παρουσιάζουν, κάθε χρόνο μέχρι τις 15 Ιουνίου, την εικόνα «γυμνού χώματος». Με την άνοδο των θερμοκρασιών βελτιώνεται, ήδη, αυτή η απαισιόδοξη εικόνα, με τις φυτείες να «γεμίζουν» από τα φυτά που ξεκινούν την γοργή τους ανάπτυξη.

Η γενική εικόνα των χωραφιών είναι καλή, με μια  οψίμηση μίας εβδομάδας, περίπου.

 

3. ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ

 

            Στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου μοιράσαμε στους βαμβακοπαραγωγούς του νομού μας το φυλλάδιο «Φυτοπροστασία του βαμβακιού», ώστε απΆ την αρχή της χρονιάς να χαραχθεί η σωστή «πορεία» στην αντιμετώπιση των εχθρών του βαμβακιού.

  Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, εγκαταστήσαμε το δίκτυο των φερομονικών παγίδων. Στο τριήμερο 1-3  Ιουνίου, εγκαταστήσαμε δώδεκα (12) παγίδες πράσινου σκουληκιού και τέσσερις (4) παγίδες ροδίνου. 

            Οι όποιες επιπτώσεις της παρουσίας του θρίπα, φαίνονταν όσο τα φυτά ήταν ακόμη μικρά. Με το πέρασμα των ημερών η εικόνα των βαμβακοφυτειών άλλαξε και το πρόβλημα σταμάτησε να υπάρχει. Επιβεβαιώνεται, κάθε χρόνο, η άποψη ότι ο θρίπας είναι εχθρός «ψυχολογικού χαρακτήρα», ο οποίος προκαλεί ανησυχία στο «άχαρο» διάστημα της δύσκολης εκκίνησης που παρουσιάζει πάντοτε το βαμβάκι, μετά το φύτρωμα και μέχρι τα μέσα Ιουνίου.          

Αυξημένη φέτος η παρουσία των αφίδων, που έκαναν την εμφάνισή τους από τις τελευταίες μέρες του Μαΐου. Εκπαιδευμένοι οι βαμβακοπαραγωγοί μας, αφήνουν την εξάλειψη της προσβολής στη δράση των ωφελίμων εντόμων. Υπήρξαν, όμως και αρκετοί παραγωγοί (ένα ποσοστό 20%, περίπου) που, δεν κατάφεραν, δυστυχώς, να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και παρασύρθηκαν σε ψεκασμούς με εντομοκτόνα. Είμαστε ανήσυχοι γι αυτές τις περιπτώσεις – ήδη σε κάποια χωράφια απ΄ αυτά παρατηρείται νέα έξαρση της προσβολής, ύστερα από την πρόσκαιρη ύφεση μετά τον ψεκασμό. Ως συνέπεια των παραπάνω άσκοπων ψεκασμών εμφανίζεται, σε αρκετές περιπτώσεις και προσβολή τετρανύχου.

Οι τομεάρχες γεωπόνοι μας, διατρέχουν τα βαμβακοπαραγωγικά χωριά υπενθυμίζοντας ότι βρισκόμαστε στον κρίσιμο μήνα Ιούνιο, κατά τον οποίο, για τους γνωστούς λόγους, πρέπει να αποφεύγονται οι χημικές επεμβάσεις.

Είμαστε σε αναμονή της πρώτης γενιάς του πράσινου σκουληκιού, που περιμένουμε να κάνει την εμφάνισή της στα τέλη του μήνα.

Αποστείλαμε, έως τώρα, και τρία γραπτά μηνύματα (SMS), τα οποία καθιερώσαμε από την περσινή καλλιεργητική περίοδο.

 

4. ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ - ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

            Συστήσαμε στους βαμβακοκαλλιεργητές να μην καθυστερήσουν να κάνουν το μηχανικό σκαλιστήρι για την αντιμετώπιση των σηψιρριζιών. Ήδη σε πολλές περιπτώσεις οι παραγωγοί κάνουν το δεύτερο σκαλιστήρι. Το μηχανικό σκαλιστήρι είναι μία πολύ σημαντική καλλιεργητική επέμβαση, συνυφασμένη με την καλλιέργεια του βαμβακιού, που πρέπει να γίνεται κάθε φορά που ταρατσώνει το έδαφος.

            Υπενθυμίζουμε, στους παραγωγούς την εφαρμογή της δεύτερης δόσης της λίπανσης στο τελευταίο σκαλιστήρι (τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου).

All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website