ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΙΑΦΟΡΑ arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ arrow Προπώληση σύσπορου βάμβακος: Είναι “ώριμη” η Ελληνική αγορά; Τι σημαίνει;Τα οφέλη και οι
no module

 
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΟΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2006
ΤΙΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Agro ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ NEWS
Για να λαμβάνετε το Cotton-net.gr "NEWS" με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμπληρώστε στο πεδίο το email σας: Μάλιστα, επιθυμώ να εγγραφώ στον κατάλογο διευθύνσεων του Cotton-net.gr
ΚΑΙΡΟΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΕΔΩ...
Στα αγαπημένα
Αρχική σελίδα
ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ
Εχουμε 10 φιλοξενούμενους σε σύνδεση
Προπώληση σύσπορου βάμβακος: Είναι “ώριμη” η Ελληνική αγορά; Τι σημαίνει;Τα οφέλη και οι Εκτύπωση E-mail
01 03 2021

Προπώληση σύσπορου βάμβακος:
Είναι “ώριμη” η Ελληνική αγορά;
Τι σημαίνει; Τα οφέλη και οι υποχρεώσεις

Και πέρυσι η ΔΟΒ, με επίσημη ανακοίνωσή της, ενημέρωσε τους Έλληνες βαμβακοπαραγωγούς πως «έχουν τη δυνατότητα σε συνεργασία με εκκοκκιστήρια της επιλογής τους να προβούν σε προπώληση συσπόρου βάμβακος προκειμένου να οριστικοποιήσουν μέρος της τιμής της παραγωγής τους».

Εδώ https://hca.org.gr/2020/07/09/%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CF%83%CF%85%CF%83%CF%80%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CE%AC%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%82/ η περσινή ανακοίνωση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ).

Σύμφωνα με πληροφορίες μας και επαφές μας, μία απειροελάχιστη μερίδα βαμβακοπαραγωγών (από τους 46.000 συνολικά) ακολούθησε την τακτική των προπωλήσεων, στην περσινή περίοδο.

ΓΕΝΙΚΑ

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Πώληση είναι η λειτουργία εμπορίας κατά την οποία μεταβιβάζεται η κυριότητα των προϊόντων από έναν φορέα εμπορίας σε άλλον, μετά την πληρωμή της αξίας τους.

Η πώληση σχετιζόμενη με το χρόνο πώλησης των αγροτικών προϊόντων, σε σχέση με τον χρόνο παραγωγής τους διακρίνεται σε :

Α) Άμεση πώληση, όταν η πώληση των αγροτικών προϊόντων από τους παραγωγούς-πωλητές προς τους αγοραστές πραγματοποιείται μετά την παραγωγή και τη συγκομιδή των προϊόντων.

Β) Προπώληση, όταν η πώληση των αγροτικών προϊόντων από τους παραγωγούς-πωλητές προς τους αγοραστές πραγματοποιείται πολύ πριν την ολοκλήρωση της παραγωγικής διαδικασίας, ακόμα και πριν την σπορά!

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΣΥΣΠΟΡΟΥ ΒΑΜΒΑΚΟΣ

Και φέτος λοιπόν, όσοι βαμβακοπαραγωγοί επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα, σε συνεργασία με την εκκοκκιστική επιχείρηση της επιλογής τους, να προβούν σε προπώληση συσπόρου βάμβακος προκειμένου να οριστικοποιήσουν (να φιξάρουν) τιμή για μέρος της βαμβακοπαραγωγής τους, τηρώντας συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

1) Καθημερινώς, οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις γνωστοποιούν, στους συνεργαζόμενους και (συγχρόνως) προτιθέμενους βαμβακοπαραγωγούς/προμηθευτές τους να προβούν σε προπώληση συσπόρου βάμβακος, την ημερήσια τιμή προπώλησης του συσπόρου βάμβακος.

2) Η τιμή του συσπόρου βάμβακος ευθέως σχετίζεται με την χρηματιστηριακή τιμή του εκκοκκισμένου βαμβακιού και την ισοτιμία ?/$. Οποιαδήποτε στιγμιαία αλλαγή σε αυτές τις παραμέτρους επιφέρει στιγμιαία αλλαγή στην τιμή του συσπόρου βαμβακιού.

3) Με την επιλογή της προπώλησης ο βαμβακοπαραγωγός εξασφαλίζει μία ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ τιμή για την συγκεκριμένη ποσότητα που έχει συμφωνήσει να προπωλήσει. Σε κάθε προπώληση το προϊόν ανήκει πλέον στον αγοραστή του! Επίσης, και για να γίνει ακόμα πιο κατανοητό, σε μία προπώληση π.χ. μιας ποσότητας π.χ. 50 τόνων σε μία «Α» τιμή, είτε ανέβει η τιμή την εποχή συγκομιδής είτε κατέβει, ο βαμβακοπαραγωγός πάλι την ίδια «Α» τιμή θα εισπράξει.

4) Ο βαμβακοπαραγωγός με το επιχειρηματικό πλάνο που έχει, κρίνει μόνος του εάν τον συμφέρει ή όχι η συγκεκριμένη τιμή προπώλησης, αφού προϋπολογίσει το εξοδολόγιο του και κρίνει ικανοποιητική για το συμφέρον του την προσφερόμενη τιμή προπώλησης.

5) Τα συμβόλαια προπώλησης συσπόρου βαμβακιού και μελλοντικής παράδοσής του στον αγοραστή του, δεν αποτελούν υποχρεωτική πρόταση τρόπου εμπορίας, αλλά αποτελούν επιλογή τρόπου εμπορικής πολιτικής του κάθε βαμβακοπαραγωγού.

6) Τα συμβόλαια προπώλησης συσπόρου βαμβακιού και μελλοντικής παράδοσής του στον αγοραστή του, αποτελούν και λειτουργούν ως «επιβράβευση συνεργασίας» του βαμβακοπαραγωγού με την κάθε εκκοκκιστική επιχείρηση καθώς αφορά εμπορική συνεργασία που έχει επαναληφθεί στο παρελθόν, με αποτυπωμένο το προφίλ του κάθε συναλλασσόμενου βαμβακοπαραγωγού.

7) Ο παραγωγός δεσμεύεται να :

* παραδώσει το σύνολο της παραγωγής του στην εκκοκκιστική επιχείρηση που θα προπωλήσει μέρος της παραγωγής του.

* καλλιεργήσει συγκεκριμένες ποικιλίες βαμβακόσπορου σποράς, αυτές που ζητά η αγορά, ποικιλίες με υψηλό παραγωγικό δυναμικό και άριστα ποιοτικά και τεχνολογικά χαρακτηριστικά ίνας

* να παραδώσει την ποσότητα που έχει προπωλήσει με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά (περιεκτικότητας σε υγρασία και ξένες ύλες, βαμβάκι αποφυλλωμένο και προβροχικό,) συγκομισμένο με μηχανές με αδράχτια και όχι με stripper

8) οι επιπλέον της σύμβασης (προπώλησης συσπόρου βαμβακιού και μελλοντικής παράδοσης) ποσότητες θα τιμολογηθούν με την τιμή ημέρας την στιγμή της παράδοσής τους

9) Σε περίπτωση υπαναχώρησης του παραγωγού και αθέτησης της σύμβασης προπώλησης συσπόρου βαμβακιού και μη παράδοσης της συμφωνημένης ποσότητας συσπόρου θα υπάρχει ποινή-κύρωση (ευρώ/κιλό) σε βάρος του, όπως δηλαδή συμβαίνει σε όλες τις συμβάσεις αγοραπωλησίας προϊόντων σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Τα συμβόλαια προπώλησης συσπόρου βαμβακιού και μελλοντικής παράδοσής του αποτελούν «εργαλείο» στην σύγχρονη αγροτική πρακτική. Από τη γνώση και τον τρόπο που το χρησιμοποιεί κανείς εξαρτάται το τελικώς παραγόμενο οικονομικό αποτέλεσμα.

Και το νυστέρι, επίσης εργαλείο είναι: που μπορεί να σώσει ζωές στα χέρια ειδικών χειρουργών ή να πάρει ζωές εάν βρεθεί στα χέρια επικίνδυνων ανθρώπων.

Καλές σπορές, καλές παραγωγές, καλές τιμές!

Μπαντής Αθανάσιος
Γεωπόνος
athanasios_bantis@hotmail.com


All rights reserved. Copyright © 2005 by Cotton.Net
Powered by D.T. CdMania WDG
Οι χρήστες της παρούσας ιστοσελίδας αποδέχονται πλήρως τους [ΟΡΟΥΣ]
και αναγνωρίζουν ότι θα δεσμεύονται από αυτούς σε κάθε χρήση της.Για κάθε διαφορά, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Σερρών.
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Thess-Website